Hej praktikant!

01 mars, 2018

Adina Henrikson kommer från Stockholm och går sista året på KSM, Kultur Samhälle och Mediegestaltning – den lite speciella utbildning på Linköpings Universitet som redan tidigare gett oss och världen byborna Rosanna och Tove.

Hur hamnade du här, Adina?
– Det ingick i min utbildning att jag skulle göra en branschintervju – och eftersom jag är intresserad av kommunikationsbranschen googlade jag helt enkelt på kommunikationsbyråer. Bland det första som dök upp var Byn. Jag hade hört talas om er, men när jag började kolla upp er lite mer blev jag intresserad av vad ni är för några och vad ni gör. Så jag kontaktade Maria Kufver, fick en intervju och blev fascinerad av hur ni jobbar. Hur ni lyckas para det kreativa och kommersiella med engagemang i samhällsfrågor. Och samtidigt ha kul.

Och hur jobbar vi, tycker du?
– Väldigt mycket i team, och över rollgränserna. Jag hade nog mer en bild av att alla satt för sig själva, men ni jobbar väldigt mycket tillsammans och hjälper varandra. Det gillar jag.

Vi gillar det också! Är det här något du skulle kunna tänka dig att pyssla med efter skolan?
– JA, absolut. Jag skulle gärna jobba med produktions- eller projektledning på byrå eller på en kommunikationsavdelning. Inget jag har sett hittills har avskräckt mig – tvärt om!

Hej Praktikant 2!

01 mars, 2018

Hela Galvis kommer till Byn från Bogotá i Colombia. Det betyder att hon tagit över som den mest långväga inflyttade bybon efter Magda (som ju har rötter i Falun). Det betyder också att Hela uttalas med stumt H: ”Ela”.

Du har jobbat på några av de största digitala byråerna i Sydamerika, berätta:
– Ja, jag har jobbat på Proximity, BRM, Dasigno – bland annat. Mest har det handlat om copywriting, content och strategier för sociala media.

Hur hamnade du här, i Sverige och Norrköping?
– Min mamma bor här i Norrköping så jag har hälsat på här några gånger. Det ledde också till att jag började plugga digital strategi på Hyper Island under 2016. Och så hände det som brukar hända; jag träffade en kille, blev kär och efter några turer fram och tillbaka över Atlanten bestämde jag mig för att flytta hit.

Hur fick du höra talas om Byn?
– Jag trodde ärligt talat inte att det fanns en så, vad ska jag säga… kvalificerad byrå i Norrköping. Men min pojkvän hade pratat med någon som hört talas om er på Byn, så då tog jag kontakt. Första intrycket är framförallt att arbetsklimatet är annorlunda här jämfört de flesta byråer jag varit på tidigare. Jag gillar det verkligen, det är vänligt, kreativt, brett. Ni tänker alltid kommunikation i 360 grader.

Det var kul att höra. Vi har ju redan haft glädje av din kunskap, inte minst inom sociala media. Vad händer nu?
– Mitt liv går just nu ut på att lära mig svenska och ta mig in på den svenska arbetsmarknaden, att få fortsätta arbeta med proffs.

Som sagt: vilken höst vi har haft. En massa roliga projekt och så mycket att göra att vi knappt hunnit berätta om hälften.

Här kan ni äntligen läsa om vårt arbete med att få Norrköpings- och Finspångsbor att förbereda sig för krisen, om hur vi jobbat med kommunikationen inför Skandinavien-premiären av jätteutställningen AVENGERS S.T.A.T.I.O.N. och hur vi försökt att kombinera dålig humor med proffsig dränering i vår kampanj för Mark & Trädgårdspartner.

Tack kunder och samarbetspartners!

Kanske är det så att vi copywriters ser världen genom ett annorlunda filter. Vi letar efter berättelser där andra ser en bil, ett vindkraftverk eller en bank. Vi kisar oss genom livet i jakt på den röda tråden, sambanden, mönstren i bruset. Stunderna av klarhet där de enklaste av meningar blir det smartaste, roligaste, mest gripande som någonsin sagts. Typ.

För dom finns där ute. Argumenten som får andra människor att förstå och vilja förändra. Raderna som fångar känslan och som får oss att garva, gråta och gilla. Orden som bryter igenom och ruskar om. Det handlar bara om att fånga dom och få ner dom. I rätt ordning. Så enkelt och så svårt är det.

Byn växer och söker nu dig som precis som vi är övertygade om ordets makt. Som tror på kraften i bra idéer. Du är dessutom en trevlig människa och gillar jobbets alla uttryckssätt; film, content, annonsering och vad det nu kan vara.
Vi börjar med en projektanställning eller frilansande (beroende på din egen situation), som antagligen går över i ett längre vikariat, som i sin tur kan komma att förlängas i framtiden.
Hur som helst. Någon gång i början av nästa år vill vi gärna ha dig hos oss.

Så. Nu tycker vi att du ganska omgående ska skicka ett mail till anders.hofvergard@bynkommunikation.se Skriv några rader om dig själv och vad du vill med livet. Bifoga gärna jobb som du är stolt över. Då får vi snabbare en bild av vem du är.

Vill du prata når du Anders allt som oftast på 070-280 07 53.
Hör av dig. Det ska bli kul att lära känna dig.

Efter genomförd upphandling har Hyresbostäder i Norrköping nu valt att teckna ramavtal med Byn för strategiska och kreativa kommunikationstjänster. För oss på Byn känns det extra roligt att välkomna Hyresbostäder, inte minst eftersom bolaget är en av de starkast drivande krafterna i den intensiva stadsutveckling som Norrköping bara sett början av. Hyresbostäder, som är helägt av Norrköpings Kommun, är också starkt engagerade i frågor som rör ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet. Frågor som ligger oss på Byn varmt om hjärtat.

Hurra, igen! Tillsammans med Stångåstaden har Byn vunnit Publishingpriset 2017 – för jubileumsboken Vår stad vid Stångån, i kategorin Verksamhetshistoria.

Juryns motivering:

”För intressant läsning med roliga fakta och ett rikt bildmaterial – tilltalande.”

För den fina formen står vår fantastiska AD Tove Andersson, som också grävt igenom otaliga arkiv – på jakt efter bilder som speglar Stångåstadens resa från 1940-talet fram till idag.

Tjoho och hurra! Tillsammans med Stångåstaden har Byn vunnit Svenska Designpriset 2017, i kategorin Information Print – Årsredovisning, med motiveringen:

”För en tydlig och lockande tillbaka- och framåtblick som får fler att slå ner sina bopålar.”

Vinnarna av Svenska Designpriset utses både av en jury och folkets röst. Och extra glädjande är att vårt bidrag gick hem hos båda grupperna. Av de totalt 16 nominerade bidragen valde juryn Stångåstadens årsredovisning som vinnare och bland folkets röster hamnade bidraget på tredje plats.

Formen och den detaljrika omslagsillustrationen står vår briljanta AD Johan Nohr för.

Byn är nominerade igen! Tillsammans med Stångåstaden är vi nominerade till Svenska Designpriset. Vårt bidrag, Stångåstadens årsredovisning 2016, tävlar i kategorin Information – Årsredovisning – print.

Vinnaren utses av en jury tillsammans med folkets röst. På designpriset.se går det alldeles utmärkt att rösta och kika på alla andra fina bidrag. Vinnaren presenteras den 19 oktober.

Tillsammans med Stångåstaden är Byn nominerade i hela tre kategorier i Publishingpriset 2017! Med det kan vi stolt konstatera att både Byn och Stångåstaden kniper varsin plats på topplistan över årets nomineringar.

Verksamhetshistoria
Vår stad vid Stångån – Stångåstaden under 75 år

Handböcker och läromedel
Kommunikation för alla – en handbok i inkluderande kommunikation från Stångåstaden

Årsredovisningar allmänägda företag
Stångåstaden årsredovisning 2016

Prisutdelning Årets marknadsförareByn blir Årets marknadsförare

Hurra! Under Agdagalan 2017 utsågs Byn tillsammans med Länsförsäkringar Östgöta och kampanjen Sveriges största Brandövning till Årets marknadsförare i Östergötland. Samma ärofyllda titel och vinst som Byn kammade hem 2016. Priset är tävlingens största och den mest prestigefyllda kategorin att vinna. Och på Byn är vi såklart superstolta, tacksamma och glada! Inte bara över utmärkelsen utan också över att ha fått vara med och ta fram en kampanj som gör skillnad på riktigt – genom att rädda liv. Stort tack till Länsförsäkringar Östgöta och våra samarbetspartners: Sitcom Collective, Hamrén Webbyrå, Niclas Fasth, Räddningstjänsten och Brandskyddsföreningen.

Juryns motivering
”Uppdraget bestod i att få en tydligt definierad målgrupp att göra något de flesta gjort i skolan eller på jobbet men väldigt sällan hemma. Med ett skolboksexemplariskt kampanjupplägg och strategi med bl a kampanjwebb, instruktionsfilmer, radioreklam, utomhus, kundmagasin, event, PR, digital spridning och t om viral naturlig spridning påverkades målgruppen att engagera sig i det som rubricerades som både en livsviktig och även Sveriges största aktivitet i sitt slag. Kampanjen var lättbegriplig och med ett personligt, informativt och instruktivt vardagstilltal överträffades uppsatta mål. Vinnaren sätter byråkompetens från Östergötland på en hög rättvis nivå då fler län i Sverige kommer att ta efter denna lyckade kampanjidé. Före kampanjen hade 15% av kundens målgrupp, barnfamiljer, övat hemma, under kampanjens peakvecka hade siffran ökat till fantastiska 70%.”

Byn hade även två nomineringar i kategorin Digital: Allt blir bättre när man delar för Länsförsäkringar Östgöta och Audition för Stångåstaden.