Åsa Schulin – Full koll på kronor och ören

By 7 augusti, 2019februari 19th, 2020Bykompis

Byn har många kompisar, vissa är nya bekantskaper och andra har varit med sedan starten. En sådan gammal goding är vår ekonomiska samarbetspartner Smedjan, som med Rose-Marie Bidenäs som första kontakt varit med oss sedan 2012. Vi tog en sväng förbi Södra Promenaden 115 för en fika hos vår kontakt där idag, Bykompisen Åsa Schulin!

Åsa har varit intresserad av kronor och ören ända sedan hon började gymnasiet där hon läste ekonomisk linje. Sedan studenten 1989 har hon jobbat med att ha hand om andra människors ekonomi. Ett stort ansvar, kan tyckas, men Åsa har en sund relation till pengar.

– Det är klart att man kan bli nervig. Häromdagen hade jag en faktura åt ett företag på flera miljoner som strulade en del och då blev jag lite svettig. Det är självklart jätteviktigt att allt blir helt rätt, men sätter man mitt jobb i förhållande till en sjuksyrras arbete så kan jag ändå känna att det är rätt lugnt. Ekonomiskt strul går alltid att ställa tillrätta igen, som tur är.

De flesta på Byn känner Åsa som mailsignaturen som månad efter månad med varm ton påminner oss om att godkänna våra arbetstider i ett dokument hon sedan baserar lönespecen på. Att hon är noggrann och ordentlig behöver man inte tvista om.

Det är alltid ordning och reda på dig. Är du samma person privat?

– Ja det tror jag verkligen, haha, enligt min familj i alla fall. Jag gillar att ha saker och ting strukturerat och rätt. Och eftersom jag gillar mitt jobb så mycket så tror jag att det liksom smittar av sig på vardagen också.

På Byn säger vi fortfarande, något slarvigt, “Smedjan” eftersom det är svårt att lära gamla hundar att sitta. Men för protokollets räkning skall vi nämna att Smedjan nyligen blev uppköpta av UCS One Economy AB och nu omfattar verksamheter på flera orter i Sverige.

Sedan Maria Kufver, Magda Sundbrandt Malm och Anders Hofvergård (Byns tre ägare) för första gången slog sina kloka huvuden ihop och startade det som skulle komma att bli Byn Kommunikationsbyrå AB har Smedjan funnits där som en viktig stöttepelare.

– Vi hade inget namn, ingen lokal och allt för lite kunskap (eller kanske ointresse) om alla olika lagar och regler kring att driva bolag, säger Maria, Byns VD. Vi hade däremot väldigt många drömmar och en tydlig vision kring vad vi ville! Rose-Marie, som var vår kontakt då, var så oerhört trygg och bra. Som en förälder man kunde luta sig emot och få svar ifrån på alla frågor. Hon trodde på oss, det gjorde att vi vågade ta steget fullt ut och starta eget.

Med tiden har samarbetet utvecklats och sedan två år tillbaka är det Åsa som sköter Byns dagliga ekonomiska göromål. Hon har bland annat hand om ekonomisk redovisning, bokslut, rådgivning, prognosarbete, löneadministration, avtalsfrågor och finns där som en stadig klippa att luta sig mot i vått och torrt.

– Jag gör väl egentligen allt det där ”tråkiga” som Maria inte tycker om helt enkelt men som jag älskar! säger Åsa.

Maria håller med.

– Jag kan släppa många administrativa delar till Åsa eftersom jag litar på henne till 100 procent. Hon är alltid lika glad, noggrann och strösslar med pepp och goda råd. En väldigt typisk Åsa-grej är till exempel att jag varje dag får ett sms med filer att godkänna på banken så att jag slipper drunkna i den enorma mängd mail jag annars skulle få. När jag väl är klar får jag små guldstjärnor i emojiform för att jag varit duktig, och då är det svårt att inte le. Inte trodde jag att jag skulle skratta så mycket tillsammans med vår bokföringsbyrå, men det gör jag verkligen, säger Maria.

”⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Bra gjort, Maria!”