Hamrén Media – Bland ettor och nollor

By 17 maj, 2019augusti 25th, 2020Bykompis

I vår serie Bykompisen slår vi oss med jämna mellanrum ned i ett samtal med en av våra samarbetspartners. Idag dyker vi in i cybervärlden där kompisarna på Hamrén trivs som fisken i vattnet. Hello hackers!

I internets begynnelse var det stora aktörer som Posten och Aftonbladet som skaffade hemsidor. ”Vilken felsatsning” tänkte vissa, ”vad coolt”, tänkte andra och hakade så småningom själva på. Idag paxas domän långt innan verksamhetsplanen är definierad. Rickard Hamrén var en av dem som tidigt förstod att framtiden fanns på www.

1997 gjorde en ung och ivrig Rickard med företagsdrömmar praktik hos ett bolag i Pronovahuset i Norrköping. Där fick han, tillsammans med kompisen Sven Miller, möjlighet att utveckla Pronovas första webbplats – det blev den första hemsida han byggde.

Idag är Hamrén mer än bara Rickards efternamn. Sedan 2005 är det en webbyrå och runt bordet sitter nu kollegorna och fnissar åt hans första hemsida – som lämnar mycket kvar att önska, med dagens mått mätt.

– Det är ju i alla fall utrymmeseffektivt att hemsidan bara utgör 25 procent av skärmen, skrattar Sanna Wohlin som är designer och utvecklare.

Rickard försvarar sig med att skärmarna var mycket mindre på den tiden. Teamet består idag av Rickard som äger och driver bolaget, Rebecca Löfgren, Silvia Lupuianu, Sanna Wohlin och Sanna Skoog, alla designers och utvecklare. Malin Åkerskog är strateg och innehållsproducent och sedan en vecka tillbaka är även Byns gamla praktikant Johanna Hyberts projektledare.

– Det känns jättekul att vi växer och kan ta in Johanna som projektledare, tidigare har vi alla varit våra egna projektledare, men det är bra att någon kommer hit och styr upp lite, säger Rickard.

Byns och Hamréns samarbete sträcker sig tillbaka till 2012 och sedan dess har många tjusiga hemsidor sett dagens ljus. För att lyfta några: NorrköpingskontraktetKnäppingsborgs hemsida och IFK Norrköpings nya webb, ett projekt där Johanna Hyberts hade en framträdande roll och på så vis fick god kontakt med Hamrén. Hurra!

Byrå med helhetslösningar

2005 var det just webben som var grejen. Denna ”fluga” som nyfiket slog sig ned bredvid Rickard och som sedan aldrig lämnade hans sida. Idag är Hamrén en byrå med svårbestämd identitet och på frågan vad de jobbar med är inte svaret helt enkelt att formulera kort och koncist. Från renodlad webbyrå har idag verksamheten vuxit till att allt oftare omfatta helhetslösningar för kunderna.

– När vi jobbar fram en hemsida händer det att kunderna kommer på att de vill ha en ny grafisk profil, eller att de behöver nya visitkort, och eftersom vi vuxit och har mycket kunskap inom flera olika områden har vi med tiden haft möjlighet att hjälpa till på fler plan än bara med webben, säger Rebecca.

Den röda tråden som funnits där sedan starten är den goda relationen med kunderna. En gemensam övertygelse tycks vara att det är i relationen mellan beställare och producent som magin uppstår.

Hamrénmetoden

En del i byråns framgångssaga stavas Hamrénmetoden. Det är en projektmetod i sex steg som handlar om att hela tiden vara transparenta gentemot kunder och låta dem vara delaktiga i processen från idé till färdigt resultat: research, formgivning, innehåll, produktion, leverans och uppföljning.

– Som kund har man ofta en ganska tydlig bild av slutresultatet, men en mindre tydlig bild av hur man tar sig dit. Det är där vi, och vår process, kommer in i bilden. Med processen faller inget mellan stolarna och det blir tydligt för kunden vilken väg vi behöver ta för att nå fram till målet, säger Rebecca.

– Man måste alltid kunna motivera sina val av form eller funktion med bra argument. Vi har kunskapen och erfarenheten och kunderna har önskemålen som vi försöker besvara, säger Silvia.

Men, hur gör man egentligen en hemsida?

– Allt består av kod! Webben är som en levande organism i ständig förändring. Det finns lika många sätt att göra en hemsida som det finns webbyråer. Våra verktyg och arbetssätt har förändrats mycket under de senaste 20 åren och det enda man kan vara säker på framåt är att det kommer förändras ännu mer, säger Sanna W.

Det där med ettor och nollor är knepigt men coolt, vi är därför väldigt glada över att ha grymma hackerschmackers som Hamrén som våra bästisar!
/Vännerna på Byn.