Lavette Film – Produktioner som väcker starka känslor

By 10 april, 2019augusti 25th, 2020Bykompis

Byn kan mycket, men inte allt! Under vinjetten Bykompis presenterar vi några av våra bästisar, och riktar ljuset mot de proffsiga samarbetspartners som får våra gemensamma projekt att blomma. Denna gång är det filmfantasterna och flerfaldigt prisade Lavette. Ett samarbete som utvecklats under många år och som nu går åt båda hållen. Byn tar hjälp av Lavette för filmproduktion och Lavette tar hjälp av Byn för innehållsarbete. Så jobbar sanna vänner.

Med mullrande spårvagnar utanför det lilla kyffe de kallade sin första kontorslokal började sagan om Lavette. De tre utbrytarna, Per von Koch, Sebastian Lindblad och Johannes Öjring, gick från kollegor på en reklamfirma till ägare av sitt eget filmproduktionsbolag, det vill säga snarlikt hur Byn startade ett par år tidigare. Idag huserar de i en lokal på tre våningsplan med marmorgolv i något som ser ut att vara en ombyggd trappuppgång. Bara det runda sopnedkastet i väggen saknas. Det är mörkt, stilrent och kaxigt.

– På vårt förra ställe lärde vi oss spårvagnarnas tidtabell utantill för att kunna lägga speakers medan det var lugnt och skakfritt. Det var kanske inte en optimal lokal men det var där allting började, säger Johannes med ett nostalgiskt flin.

Med ambitionen att komma kunderna närmare och våga ta ut svängarna i sitt skapande slängde de sig ut för att testa sina filmtekniska vingar på egen hand. Sedan dess har verksamheten rullat på och de har jobbat med kunder som Parks and Resorts (Gröna Lund och Furuvik bland annat), Scania och Sopra Steria. Idag behöver de inte aktivt jaga efter kunder, kunderna kommer till dem.

– En gång låg vi på motorvägen och körde när vi plötsligt fick ett sms. ”Hej, gör ni film? Jag åker bakom er och behöver hjälp med att marknadsföra min cirkus.” Så jäkla bra! Vi har en snygg logga som vi vill ska synas, och det funkar ju tydligen, säger Johannes.

Starka känslor

Namnet Lavette minner sig tillbaka till Sebastians ungdomsår då han ville märka sina produktioner med någonting slagkraftigt och ballt som lämnar avtryck hos tittaren.

– Som en lavett liksom. Det är lite så vi vill att det ska kännas när vi har levererat något. Att vår produktion lämnar så starka känsloavtryck att det känns som ett slag i magen, säger Per.

Byns och Lavettes historia började 2015 och sedan dess har många projekt passerat klippbordet. I skrivande stund jobbar vi nära ihop i produktionen av en ny delfinshow på Kolmården. Vi bad dem välja ut en produktion ihop med Byn där de själva upplevt att resultatet landat i en lavettliknande känsla.

– Stadsmissionen i Linköping och deras julkampanj för psykisk ohälsa. Vi är väldigt nöjda med resultatet. Det var med relativt enkla medel och med naturligt ljus som vi fick fram en känsla som kändes helt rätt för sammanhanget, säger Sebastian. En av skådisarna, som dessutom var oerfaren, lyckades till och med klämma fram en tår under inspelningen och då kände vi att vi gjort helt rätt!

Var är Lavette om tio år?

– Menar du Lavette East, Lavette West eller Lavette Nordic? Hehe nä, skämt åsido, jag vet inte. Vi är i alla fall samma personer då som nu, säger Sebastian och vänder sig till kollegorna.

– Vi har inga stora drömkunder faktiskt, fortsätter Per. Det är just variationen mellan olika företag som gör vårt jobb så spännande. Och vem vet, vi kanske tar ett år off och gör en dramaserie för TV istället?

Ja vem vet.

Tack Lavette för att vi får vara era kompisar. Vi hoppas på många roliga samarbeten (och spännande TV-serier?) framöver.