Åtta vanliga skrivfel – så gör du rätt

2019-10-23 Byskola

Språket är levande och det är vi som använder det som bestämmer över det. Brukar man ju säga. Men oftast är det ändå bra att hålla sig till språkreglerna, för att inte riskera att uppfattas som oproffsig och för att ett slarvigt språk i onödan kan skymma viktigt innehåll. Här listar Byns copywriter Erik Wallsten åtta vanliga skrivfel som är lätt att göra rätt på.

1. Läs den här listan, eftersom att språket är viktigt

Just det. Talspråkets ”eftersom att” smyger sig allt oftare in i skriftspråket och det är inte så konstigt. Vi skriver ju ”därför att”, ”genom att” med mera. Och i framtiden kanske också ”eftersom att”, men än så länge är det bara ”eftersom” som gäller.

2. Mellan 60-70 procent vet inte hur bindestreck mellan siffror uttalas

Ett streck mellan två siffror utläses ”till”. Och ”mellan klockan 10 till 15” låter konstigt. Korrekt blir förstås att skriva ”mellan klockan 10 och 15”. Eller ännu hellre: ”klockan 10-15” så sparar du lite plats också.

3. Dem kan inte objektsform

Tills ”dom” blir gängse skriftspråk måste vi helt enkelt en gång för alla lära oss skillnaden på ”de” och ”dem”. På språkspråk: ”De” är subjektsform, ”dem” är objektsform.

På ”vadå objektsform, orka”-språk: Använd det enkla vi/oss-knepet! Det går till så här: Byt ut de/dem mot vi/oss och du kommer att se vad som är rätt.

”Nu jagar vi älgar i skogen” låter mer rätt än ”nu jagar oss älgar i skogen”. Då är ”nu jagar de älgar i skogen” rätt form.

”Nu jagar älgarna oss i skogen” låter bättre än ”nu jagar älgarna vi i skogen. Där är ”nu jagar älgarna dem i skogen” rätt form.

Det finns undantag, men de är få. Och känner du att du måste chansa – chansa på ”de”. I nio fall av tio blir det rätt.

4. Medans du läser detta använder någon ett genitiv-s för mycket

”Tills” är en ihopskrivning av ”till dess”. Det går alltså bra att använda. Men att skriva ”tills dess” blir som att skriva ”till dess dess”. Och även om ”medans” inte är helt förbjudet är det smart att använda ”medan” i mer officiella texter för att slippa kli i ögonen på språkpoliser.

5. Även fast det du skriver är okej, är det inte att rekommendera

Uttrycket ”även fast” är på frammarsch, men ser fortfarande slarvigt ut i officiella texter. Prova istället något av de mer klassiska ”även om”, ”trots att” eller ”fastän”.

6. Vårat språk förtjänar korrekt hantering

Så skriv ”vårt”. Precis som ”vår”, ”er” och ”ert” istället för talspråksvarianterna ”vårat”, ”våran”, ”eran” och ”erat”. Du kommer att låta lika smart som du är!

7. Vart ska jag läsa för att lära mig om plats och riktning?

Här så klart! I talspråk används ”vart” fullständigt urskiljningslöst. I själva verket är regeln enkel: ”var” anger en befintlig plats, ”vart” anger riktning. ”Var är jag” respektive ”vart ska jag”. ”Var ligger kasinot?” ”Vart for den där månadslönen?”

Och på tal om det. Trots att jag nu bott över 20 år i Östergötland får jag fortfarande stark öronklåda av ofoget att ersätta ”blev” med ”vart”. Varför gör ni så?

8. Häng med i Byskolan – snart 1-års jubileum!

Även de mest hårdföra särskrivningspoliserna tycks få problem när det vankas jubileer. Varianterna är otaliga. ”20 års jubileum”, ”20-års jubileum”, ”20 årsjubileum” och så vidare. Den enkla regeln är, som vanligt i svenskan, att om något kan skrivas ihop så ska vi skriva ihop det. ”20-årsjubileum.” Och samma gäller förstås för ord som ”8-årskalas”, ”80-talstema” och ”1700-talslitteratur”. Lätt som en plätt.

Så där! Hoppas att du vart lite klokare av våran byskola, även fast du kanske redan kände till dem flesta reglerna.

Erik Wallsten


Senaste inläggen

Nyhet

Gainomax väljer Byn

Inför en nysatsning i höst har Midsona AB, som bland annat äger varumärket Gainomax, valt Byn som ny byråpartner.

2024-04-11

Nyhet

Hej Felicia!

Jodå. Nu är vi med praktikant igen. Och inte vilken praktikant som helst. 
Möt Felicia Wikhult – en vetgirig smålänning och old school-illustratör med startup-drömmar.

2024-04-03

Nyhet

Hallå Hanif!

Schacknörd, dataspelskonstruktör och satirtecknare. Men framför allt är Hanif Bahari Byns nya webbdesigner och webbutvecklare.

2024-03-20

Byskola

Så pratar du med journalister: 10 tips

Varför ska man aldrig höra av sig till en redaktion efter klockan 15? Är en fräck cowboyhatt nyckeln till journalistens hjärta?
Så här beter du dig för att nå fram till journalister – vi har hela listan!

2024-02-08