Forskning: Illusionen om den kreativa avgrunden hämmar riktigt bra idéer.

2021-02-02 Spaning

Bakom en riktigt bra kreativ idé ligger ofta hårt jobb och en strukturerad process. Det vet vi. Ändå underskattar människor värdet av uthållighet i kreativa processer. Det visar en studie om kreativ framgång. Om vi låter fenomenet Creative cliff illusion påverka oss – ja, då kanske vi aldrig når våra allra bästa idéer? Som tur är finns knep för att jobba förbi illusionen om att kreativitet minskar över tid.

Första idén är sällan bäst

Våra hjärnor gillar att ta den enkla vägen. Därför är våra första idéer sällan särskilt kreativa. De ligger nära det vi redan sett, hört och tänkt. Det är först när vi gräver djupare som nya, mer kreativa idéer äntligen börjar dyka upp. För att hjälpa (lura) våra hjärnor finns mängder av olika metoder för idéutveckling.

Vi underskattar vikten av uthållighet

En bra kreativ idé är ofta resultatet av en lång process. Ändå undervärderar alltså de flesta av oss konsekvent vikten av att kämpa på. Trots att kreativitet i regel ökar eller förblir densamma under en idésession, visar studien att vi människor istället (felaktigt) antar att kreativiteten minskar med tiden. Och detta är alltså Creative cliff illusion.

Produktivitet ≠ kreativitet

När vi genererar idéer – eller gör i princip vad som helst som kräver mental energi – tenderar vår produktivitet att minska med tiden. Det är vi medvetna om. Det är också därför vi felaktig tror att kreativitet beter sig på samma sätt. Vi antar alltså att minskad produktivitet korrelerar med minskad kreativitet. Men så är det icke. Visst, våra idéer blir färre. Men det betyder inte att kreativiteten hos våra idéer har minskat.

Slutar vi för tidigt?

Vårt felaktiga antagande om hur kreativitet funkar kan alltså leda till att vi slutar brainstorma för tidigt – innan vi har nått våra allra bästa idéer. Men bara genom något så enkelt som att vara medveten om illusionen kan vi minska dess påverkan. Lägger vi dessutom lite mer krut på den kreativa processen – desto bättre! Scrolla ner så får du fyra enkla och smarta tips.

Tips – jobba dig förbi illusionen

Så här gör du för att inte påverkas av Creative cliff illusion och istället främja kreativitet. Det handlar om att öka kunskapen och investera i den kreativa processen.

1. Förstå fenomenet

Att känna till Creative cliff illusion minskar mycket av dess påverkan. Bara det faktum att du och teamet förstår att era första idéer inte kommer vara lika värdefulla som de senare gör stor skillnad. Och nu när du har läst den här spaningen så är det redan check på den!

2. Påminn varandra

När det känns segt och idéerna börjar sina: påminn varandra om att den minskade produktiviteten inte betyder att kreativiteten är låg. Det är faktiskt precis tvärtom – när den där lite tröga, obekväma känslan uppstår – det är då sinnet tänjer sina kognitiva gränser och söker efter nya kopplingar – två viktiga faktorer för att kunna skapa kreativa idéer.

 3. Avsätt mer tid

Ge den kreativa processen mer tid än du kanske tror är nödvändigt. Det kan vara ett extra idémöte, en längre brainstorming eller en buffert av tid som kan användas för fler möten, om det behövs.

4. Generera fler idéer

Ha som mål att generera två eller till och med tre gånger så många idéer som ni behöver. Att sätta höga mål för antal idéer kan hjälpa oss att enklare komma förbi de mer uppenbara, tidiga idéerna och upptäcka nya spännande möjligheter.

Victoria Malm


Senaste inläggen

Byskola

Inspelning: Tips för en lyckad hållbarhetsredovisning enligt CSRD

Byn tillsammans Greenstep tackar alla som deltog i webinaret om hållbarhetsredovisning enligt nya Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). För dig som kanske missade evenemanget eller vill se det igen, har vi glädjen att meddela att hela webinaret finns tillgängligt som en inspelad video.

2023-11-22

Nyhet

Vi har en podcast!

På Byn gillar vi att snacka om kommunikation, och då och då säger vi faktiskt något som även personer utanför kontoret skulle kunna vara intresserade av.
Nu har vi testat att snacka med varsin mikrofon framför ansiktet och resultatet är vår nya podcast: På Byn!

2023-11-20