Hallå Hanif!

2024-03-20 Nyhet

Schacknörd, dataspelskonstruktör och satirtecknare. Men framför allt är Hanif Bahari Byns nya webbdesigner och webbutvecklare. Vi säger hej och välkommen!

 

Äntligen har vi en ny webbutvecklare och webbdesigner på plats. Hurra! Hur känns det för dig?

– Byn är verkligen ett professionellt gäng och jag är så glad att få vara en del av det teamet. Det är jättespännande.

 

Du har varit här en vecka nu. Är det något som överraskat dig?

– Hur bra organiserat allt är. Hur uppdaterade ni är när det gäller projektledning och hur ni hanterar hela kommunikationen mellan teammedlemmarna. Allt är väldigt välorganiserat så det känns bra och tryggt.

 

Vad gillar du mest med att vara webbdesigner och webbutvecklare?

– Jag vill alltid använda alla mina färdigheter, och då är det här jobbet verkligen bra eftersom jag kan jobba hela vägen från design till utveckling. Det gillar jag.

 

Du är också konstnär, dataspelskonstruktör, schacknörd och före detta kaféägare. Bland annat. Det blir svårt att hinna prata om allt. Men berätta lite om ditt konstnärskap!

– I många år var jag bara känd som serietecknare. Det var min identitet. Men just nu fokuserar jag så mycket på webbutveckling, så jag glömmer bort att jag var det. Det har jag velat komma tillbaka till.

 

Det var ju också själva orsaken till att du hamnade i Sverige. Hur?

– Det började med att det var presidentval i Iran 2009. Efter det blev jag mer aktiv med att publicera serieteckningar, som var emot regimen. Bland annat fick mina teckningar vara med på en utställning i Paris, vilket blev uppmärksammat. 2011 bestämde jag mig för att lämna Iran. Det blev osäkert, och många journalister, fotojournalister och serietecknare flydde. I Sverige kunde jag mycket lättare publicera mina teckningar, så då blev jag superaktiv och fick många följare i Iran. Men sen jag började med webbutveckling har jag nästan slutat.

 

Berätta mer om dig själv!

– Jag är en person som blir glad av små detaljer. Jag är alltid positiv. Jag är glad att ha en ny cykel och en fin familj. Min familj består av en fru och ett barn, och ett annat barn på väg.

 

På tal om dina teckningar. Du är väldigt bra på karikatyrer. Har du ritat av nån av oss på Byn i smyg än? 

– Jag vill göra det. Det är planen.

 

Vem här har bästa utseendet för en karikatyr?

– Hehe. Kanske jag själv. För mig har det alltid varit lättare att rita män än kvinnor. Jag vet inte varför, men det är lättare att överdriva mäns ansikten. Jag kanske vill vara lite för artig när jag ritar kvinnor.

 

Ska vi säga något om schack också? Vilken är din favoritschackpjäs?

– Soldat säger vi på persiska, vad heter den på svenska?

 

Bonden. Men den är ju sämst!

– Nej, den är jätteviktig! Jag kan förklara varför. Kungen måste vara på ett ställe som är tryggt och bara bonden kan fixa det. Om du inte har en bonde som skyddar kungen kommer det att bli katastrof. Då förlorar du matchen. När det närmar sig slutet är det bönderna som gör allt. Om du inte har organiserat dem bra förlorar du. Bönderna är de mest ödmjuka, men samtidigt har varje bonde kapacitet att bli drottning!

 

Det låter som att du delar med dig av nån sorts livsfilosofi nu.

– Schack är livet. Du måste ha en bra plan, och sen måste du vara lugn när du är under tryck. Om du tar det lugnt och tänker på den långsiktiga planen, så kommer allt att bli bättre. Och du måste tänka att det är en resa. Det är inte bara nuet, utan hela resan. Det är livet.

 

Wow. Ska vi säga så?

– Ja, det kan få vara slutordet. Det blir bra.

 Senaste inläggen

Nyhet

Ny kund: Örebro kommun

Hej slottet, Svampen och Svartån! Efter vunnen upphandling står det klart att Byn under de närmaste åren får äran att hjälpa Örebro kommun med film och rörlig bild.

2024-04-22

Nyhet

Gainomax väljer Byn

Inför en nysatsning i höst har Midsona AB, som bland annat äger varumärket Gainomax, valt Byn som ny byråpartner.

2024-04-11

Nyhet

Hej Felicia!

Jodå. Nu är vi med praktikant igen. Och inte vilken praktikant som helst. 
Möt Felicia Wikhult – en vetgirig smålänning och old school-illustratör med startup-drömmar.

2024-04-03

Nyhet

Hallå Hanif!

Schacknörd, dataspelskonstruktör och satirtecknare. Men framför allt är Hanif Bahari Byns nya webbdesigner och webbutvecklare.

2024-03-20