Hej där, Mirza!

2023-12-15 Nyhet

Formfantomen från Fågelfors. Norrköpings poster boy nummer ett. Mirza Talovic.
Kärt barn har många namn – vi väljer att kalla honom Byns nya Art Director!

Hej, hallå, vem är du?

– Mirza är jag, 33 år gammal, bor i Norrköping. Jag kommer ursprungligen från Bosnien, men är uppvuxen i Småland och hamnade i Norrköping tack vare plugget. Under utbildningen i medieteknik hittade jag passionen i grafisk design och animation och blev helt förtrollad. På den vägen har det varit sen dess. Nu har jag jobbat i tio år med visuell kommunikation i de flesta former.

Vi är inte minst imponerade av dina färdigheter när det gäller rörlig form. Vilket är ditt bästa trick?

– Jag vet inte om det är ett trick, men kanske ett tips i alla fall: att våga försöka hitta en intressant balans mellan budskapet som sägs och det visuella uttrycket. Det behöver inte alltid vara så bokstavligt. Du kan formulera ett budskap genom geometriska former och abstrakta uttryck, och behöver inte skapa en jättetydlig koppling mellan det som berättas i ord och det som visas i bild. Jag gillar att hitta den balansen i samspelet mellan ljud och text och film. Det är mitt favoritområde när det kommer till rörligt.

För den breda allmänheten är du mest känd för dina posters, och ditt projekt med att skapa en poster om dagen. Berätta!

– Det kommer från att jag insåg att jag behövde ett utlopp för kreativitet, i samband med pandemin. Jag ökade målet successivt. Först var det en poster om dagen i 30 dagar. Det var en utmaning. Det funkade som allra bäst när jag behandlade det som en stenhård rutin, att sitta samma tid varje dag och hitta plats för det i resten av schemat. När sonen hade lagt sig fanns det en chans att sitta ner och vara kreativ. Sen testade jag att utöka till 100 dagar, det var inte så mycket svårare. Och på den vägen är det. Idag är det, vänta, jag ska kolla … 1 361 dagar. Jag vet inte vad det här är längre, om det är ett beroende. Det skulle kännas konstigt att inte göra en, det har blivit en otrolig vanesak. 

Ditt Instakonto med posters har 51 000 följare, och du är uppmärksammad internationellt. Ett citat i mängden: ”Mirza Talovic’s artistic sensibilities have been profoundly shaped by the principles of Scandinavian design, which emphasizes simplicity, minimalism, and functionality”. Känner du igen dig?

– Det är en ganska bra beskrivning. Jag älskar äldre design. Grafisk design från 30-, 40- och 50-talen. Bauhausrörelsen, och grundarna av den typografiska stilen, schweizarna du vet,  Josef Müller-Brockmann, Emil Ruder. Jag går ofta tillbaka i historien, och är inte jätteintresserad av trender. En trend kommer och går med sån rekordfart nuförtiden. Mycket som gjordes för 50 år sen håller fortfarande, det är något med det minimalistiska som funkar. 

Det känns som att du kan prata länge om det här.

– Ja, det kan jag.

Men nu blir det Byn! Hur känns det här?

– Jättekul och spännande och jag är väldigt nyfiken på att få se hur er process går till. Jag har tittat på era projekt och mycket ser fantastiskt ut. Det hade varit jättekul att ha fått vara med, och nu ska jag få det. Det är också första gången jag stött på en byrå där man har ett motto, och där mottot faktiskt är sant. Företag brukar ha lite överdrivna värdegrunder men er är så himla tydlig och konkret och 100 procent sann med det lilla jag har fått träffa er. Ni har verkligen jordnära attityd och skyhöga ambitioner. Det ska bli väldigt kul att bolla idéer. 

Vi närmar oss en majoritet smålänningar på Byn. Hur kommer det att märkas?

– Jaha … Det kanske är en hemlig plan att vi ska ta över bolaget på nåt sätt. Jag har inte riktigt reflekterat kring det. Men smålänningar brukar vara roliga att vara med. Vi är väldigt jordnära när ni väl lärt känna oss. Haha, som att vi är stereotyper hela bunten …

Nog snackat. Nu kör vi, va?

Ja. Nu kör vi.Senaste inläggen

Nyhet

Ny kund: Örebro kommun

Hej slottet, Svampen och Svartån! Efter vunnen upphandling står det klart att Byn under de närmaste åren får äran att hjälpa Örebro kommun med film och rörlig bild.

2024-04-22

Nyhet

Gainomax väljer Byn

Inför en nysatsning i höst har Midsona AB, som bland annat äger varumärket Gainomax, valt Byn som ny byråpartner.

2024-04-11

Nyhet

Hej Felicia!

Jodå. Nu är vi med praktikant igen. Och inte vilken praktikant som helst. 
Möt Felicia Wikhult – en vetgirig smålänning och old school-illustratör med startup-drömmar.

2024-04-03

Nyhet

Hallå Hanif!

Schacknörd, dataspelskonstruktör och satirtecknare. Men framför allt är Hanif Bahari Byns nya webbdesigner och webbutvecklare.

2024-03-20